Никой не е по-голям от хляба. Така започна изявлението си новият земеделски министър Мирослав Найденов и подчерта, че не случайно земеделието е един от приоритетите на партия ГЕРБ.

Найденов пристигна в министерството, където досегашният министър Валери Цветанов го въведе в кабинета му. С това приключи 8-годишното управление на ведомството от министри на ДПС.

Новоизбраният земеделски министър пристигна с близо час и половина закъснение от обявения час заради проточилите се дебати в парламента.

С червен килим и нова табела на кабинета в министерството посрещнаха новия министър.

На церемонията присъстваха около 30 директори на дирекции и агенции в земеделското министерство. Бившият министър Валери Цветанов приветства Найденов и му пожела да не се плаши, да не се огъва от нищо.

„Успех, късмет, щастие и здраве, защото успехите, постигнати в тази сграда, са успехи за България.", каза Цветанов.

Новият министър си постави за цел земеделието да стане локомотивът на българската икономика и да осигури икономически растеж и достоен начин на живот на българските фермери в условията на криза.

Найденов подкрепи намеренията си с примери от българската история и изтъкна, че всички репарации, наложени на страната след Първата и Втората Световна война, са били изплатени от земеделския сектор.

Новият министър беше категоричен, че чистка в министерството няма да има, нито на политическа, нито на етническа основа - думи, казани по-рано днес от новия премиер в парламента.

Чакат ни тежки дни", заяви Найденов, обръщайки се към екипа си. „Времето за адаптация в ЕС изтече. Време е да покажем, че България може.", завърши Найденов и пожела на добър час на Валери Цветанов.

Заместник-министър на земеделието е Преслав Борисов, който е лично посочен от новия премиер.