В края на 2010 г. стойността на издръжката на живот достигна 511,25 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2045 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми.

Това показват данни на НСИ. Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8% спрямо месец септември 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 6,4%.

Междувременно на пресконференция днес КНСБ поискаха минималната работна заплата да стане 290 лв., считано от 1 юли. Президентът на синдиката Пламен Димитров призова за преговори с работодателите в първите месеци на годината, като целта е минималното възнаграждение да възстанови покупателната си способност и да се покрие прагът на бедност.

Синдикалистите посочиха, че е нужен национален индекс на минималните заплати от 7-8%, а в определени сектори - и повече. При годишен ръст на производителността на труда от 6% това е постижимо и икономиката може да си го позволи, категорични са от КНСБ.

Според тях, почти 90% от работниците са със замразени заплати независимо от съкращенията.

През месец декември 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 2,5% спрямо септември 2010 г., а на годишна база с 8,1%.

Хлябът и зърнените храни отбелязват средно повишение с 1,6%, а на годишна база с 6,4%. Тревожна е зараждащата се тенденция към покачване цената на пшениченото брашно. В края на анализирания период тази тенденция отчете нарастване с 5,9% спрямо предходното тримесечие, но процесът през цялата година се развива динамично и достигна годишен ръст от 25,2%.

На годишна база следва да се отбележи поскъпването на основни хранителни стоки за българските домакинства: хляб с 4,8%, хлебни и тестени изделия с 8,1%, сухи и сладкарски изделия със 7,3%.

„Мляко и млечни продукти" са поскъпнали на годишна база с 11,8%. Цената на краве сирене е нараснала на годишна база с 19%, а на пресните и киселите млека средно с 11,0%.

Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилищата, отопление и осветление. За едногодишен период цените в групата „Жилищни наеми и разходи за поддържане на жилището" са нараснали със 7,7%.

В групата „Осветление, отопление и енергия" услугите са поскъпнали средно с 10,5% в годишен план. Това поскъпване се дължи основно на покачване на цените на електроенергията с 1,6%, на газ „Пропан-бутан" с 34,5%, на твърди горива за отопление с 2,7%.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 191,41 лв. на 1 лице, което показва ръст от 4,3% на годишна база и ръст от 1,4% спрямо предходното тримесечие.

През последното тримесечие групата на хранителните стоки при издръжката на живот на бедните домакинства нараства с по-високи темпове (3,4%) от тази на средното четиричленно домакинство (2,5%).

Това се дължи на факта, че поскъпват хранителни стоки, които са характерни за типа на потребителската кошница на ограниченото потребление.