Две трети от свинското месо по магазините ни е вносно. Това обяви председателят на Асоциацията на свиневъдите Добрин Папазов, цитиран от БНР. Той обясни, че месото се обработва по различни технологии, за да изглежда прясно и да има добър търговски вид.
Папазов смята, че голяма част от месото се внася незаконно. Той предупреди, че при нас идва месо, което е обработено с химически продукти – солеви разтвори, газови среди. Целта е да се задържи по-дълго време свежо. Търговците смятали, че може да се съхранява и да се предлага във вид на прясно, но клиентите плащат вода. Добрин Папазов коментира, че всички сме свидетели, че на скарата месото се разтича отвсякъде.
Той отбеляза, че така обработеното месо може да се съхранява дълго. Освен това често български фирми осъществявали нерегламентиран внос.
Добрин Папазов смята, че Законът за храните трябва да се промени така, че на всеки етикет да бъде посочено къде са били отглеждани животните.