Двойно се е увеличил броят на имотите, продадени от частните съдебни изпълнители за последната година, съобщи БНР.

Според техния председател Георги Дичев това означава, че задлъжнялостта на гражданите остава проблем. Същевременно обаче е налице известно раздвижване на пазара на недвижимите имоти.

През изминалата година са били продадени 4 470 имота на длъжници. В пъти повече обаче са били обявените за публична продан имоти.

Дичев съобщи още, че най-търсени се оказват малките жилища. Най-голям проблем са онези, които са получени срещу банков кредит, тъй като банката държи на всяка цена да бъде върната цялата сума и затова те не могат да бъдат продадени.

На пазара на длъжниците има и хотели и предприятия, но реални продажби все още няма, коментираха от камарата на частните съдебни изпълнители.

Близо два милиарда и половина са били парите, които трябвало да се съберат през миналата година. Събраната сума обаче е пет пъти по-малка, но въпреки това е сериозна - 560 милиона лева.

От камарата смятат, като се позовават на статистиката за първите четири месеца на годината, че броят на изпълнителните дела и на задълженията ще се запази висок и през 2011 г. Според тях това е знак, че кризата не си е отишла.