И през 2010 гoдина най-търсени на имотния пазар у нас остават двустайните жилища. 38% от сделките през 2010 г. са за този тип апартаменти, съобщи money.bg.

Търсенето на тристайни апартаменти (23% от всички сделки) вече изпреварва това на едностайните (14.7%).

За миналата година средният спад на цените на имотите в страната е 8.6%, посочи Калоян Богданов - маркетинг-мениджър на компания от бранша.

В София той е 6.37%, във Варна - 5%, а в Бургас и Пловдив - съответно 4.4. и 6.35%.. През цялата 2010 г. столицата остава лидер в класацията за най-скъпи имоти със средна цена на жилищата от 731 евро на кв.м, следвана от Варна (719 евро на кв.м) и Пловдив (551 евро на кв. м).

Покупката на къщи е 6.2% от всички сделки през 2010 г., дял близък до този преди кризата, посочи Богданов. Изключително слабо според него е търсенето на офиси за покупка, което се обяснява с намаляването на наемните нива в този сегмент на пазара, както и с нежеланието на средния бизнес да инвестира малкото си пари в брой в недвижим имот.

През 2011 г. на пазара ще доминират купувачите на първи дом, прогнозираха експерти. Според тях продавачите ще се стремят да получат най-добра цена с разбирането, че са в по-слабата позиция, а инвеститорите ще се амбицират да заемат отново изгубения от тях през последните две години пазарен дял.

Като цяло през 2011 се очаква продължаваща стабилизация на цените на имотите.