До края на лятото хората ще се почувстват по-добре, т.е. ще усетят, че страната излиза от кризата. Това прогнозира финансовият министър Симеон Дянков в студиото на Нова телевизия час преди да влезе в парламента за процедурата по актуализацията на бюджета.

Финансовият министър припомни, че на този етап всичките му прогнози се сбъдват - като раздвижването в промишленото производство и спада на безработицата - неща, които се случват от април месец тази година.

Тъй като е необходим срок от 3 до 6 месеца, в които тези признаци в икономиката да могат да се отразят на редовия гражданин, затова и прогнозата на министъра е към края на лятото - септември/октомври - да се усети и в джоба на българина.

От друга страна Дянков каза, че в актуализацията на бюджета не се предвижда намаление на пенсиите, както и увеличаване на данъците, което само по себе си е добро в момента на криза.

Симеон Дянков подчерта и че нашите съседи са в изключително по-тежко състояние - като Румъния само за тази година ще отбележи свиване на икономиката с 2%, а излизане на Гърция от кризата не се вижда. И ние имаме проблеми, но сме по-добре и стоим стабилно, каза доволно Дянков.

По отношение на настояването на опозицията за намаляване на акцизи, и по-специално на акциза върху тютюна, Дянков също бе категоричен - това искане е напълно популистко.
За една такава промяна ще може да се мисли едва от следващата година, след като се направи анализ на резултатите от въвеждането на по-високия акциз, обясни финансовия министър.

С това реално потвърди, че тази година намаление на цигарите няма да има - теза, изказана и преди два дни от другия вицепремиер Цветан Цветанов.