Няма по-добра антикризисна мярка от това някой да ти даде 185 млн. евро.
Това са свежи работни места, заяви премиерът Бойко Борисов по повод по-рано оповестеното решение на ЕК да отпусне необходимите средства за изграждане на второто разширение на метрото в София.

То ще обхване трасето от квартал „Надежда", Централна гара, площад „Света Неделя" до бул. „Черни връх".

Това ни струваше две години много труд, коментира Борисов на брифинга в МС и поясни, че точната сума, която се отпуска за строежа на метрото, е 185 193 801 евро.

Шефът на столичния Метрополитен обаче Стоян Братоев поясни, че от отпусната сума, 157,7 млн. евро са по линия на Европейския фонд за регионално развитие, а 27,7 млн. са финансиране от Националния фонд.

Средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд по цел „Сближаване" и първият транш от над 102 млн. лв. вече е преведен.

Нека да благодарим за тази щедрост на ЕК, изтъкна още Борисов и съобщи, че времето за изпълнение на проекта е две години.
В тази връзка той заяви: „Надяваме се след 2 години, живеещите в „Надежда" и „Модерно предградие" да мога да стигат до централни точки в столицата за 5 минути.

Борисов наблегна на факта, че със започването на строителството от втората част на софийско метро ще бъдат открити минимум 3000 нови работни места.

„И това е, като изключим ангажираните за доставките по строителството на метрото от различни части на страната", посочи още той.

Това е реалната антикризисна мярка, подчерта още веднъж Борисов - не на хартия, не празни думи, не да се упражняват финансисти и икономисти.

Премиерът уточни още, че Столична община също участва във финансирането на строителния обект със сумата от 65 млн. лв.
Благодарение на изкючителния труд на общината и на Метрополитен към днешна дата е факт най-голямото финансиране за инфраструктурен проект в България, категоричен е премиерът.

По-рано днес в интервю за БНР премиерът заяви, че сега страната ни отново трябва да докаже пред чуждестранните инвеститори, че е добро място за влагане на средствата им.

Защото когато Станишев се хвалеше, че в България има 24 милиарда инвестиции за последните четири години, не казваше другата част на изречението - че 80% от тях бяха в София във вид на строителство, коментира още премиерът.

В тази връзка Борисов подчерта, че инвеститорите трябва да бъдат привлечени към места и извън София с високи нива на безработица.