Новият шеф на фонд „Земеделие" Атанас Кънчев - досегашен зам.-министър на финансите, каза при официалното му представяне пред журналисти, че ще продължи налагането на засилен контрол и по-добра комуникация.

От тук нататък решенията ще са в посока за запазване на експертния потенциал на фонд „Земеделие", както и запазване на достойнството на българските земеделски производители, каза Кънчев.

Той заяви, че на 31 юли ще представи официален доклад за състоянието на системата.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов каза, че се вземат мерки за подобряване на работата на фонд „Земеделие" и коментира, че ситуацията е доста тежка, сложна и положението е драматично.

Министерството на земеделието и държавен фонд "Земеделие" изготвят екшън план за бързото разрешаване на проблема със спрените субсидии по програма САПАРД на стойност от 276 млн. лв., допълни той.

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разследва осем проекта по програма САПАРД, заради които ЕК спря плащанията за България.

До излизането на окончателния доклад е възможно да има още проекти, при които има измами и нарушения, каза още министър Валери Цветанов.  

Той съобщи още, че възнамерява още днес да предприеме необходимите мерки Чарлина Вичева да напусне Брюксел и каза, че ще й бъде предложено да заеме поста заместник-директор на фонд „Земеделие".
В момента тя заема поста пълномощен министър в постоянното представителство на България към ЕС.

Припомняме, назначаването на Кънчев се наложи, след като досегашният шеф на фонда Димитър Тадаръков подаде оставка преди два дни.