Министърът на транспорта се срещна с председателя на Националната асоциация и застраховани и пострадали при автомобилни катастрофи и с ръководството на Български пощи, с които съвместно откриха телефонна линия за ранени при ПТП-та.

След инцидент на пътя всеки, който се нуждае от информация или консултация, ще може да се обади на телефон 0700 17 112 на цената на един градски разговор. На този телефон пострадалите ще могат да получат помощ от квалифицирани експерти.

Повечето от специалистите, които ще правят консултациите, са достатъчно квалифицирани, въпреки че повечето от тях са доброволци, увери председателят на Асоциацията Владимир Тодоров.

Министър Цветков изтъкна, че през 2010г. в министерството са си поставили една голяма цел, а именно да се намали броят на загиналите в катастрофи. В сравнение с 2008г. жертвите са намалели с близо 20%, отбеляза той.

Почти няма българско семейство, което да няма близък, пострадал при инцидент на пътя. Тази инициатива, която започва министерството, е насочена предимно към близките на загинали на пътя и към пострадалите, обясни транспортният министър.

Той допълни, че са завишени изискванията за автобусите, които превозват деца. Министерството активно се бори и с корупцията при техническите прегледи на автомобилите.

Над 1 000 души загиват годишно, а близо 9 000 са пострадали в катастрофи, като някои от тях остават с трайни увреждания, посочи Цветков. Той допълни, че всяка катастрофа е драматично събитие и целта на министерството е да подкрепи пострадалите.