2 милиарда евро потенциални инвестиции могат да се реализират в следващите месеци и то в редица сектори с висока добавена стойност. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков. От икономическото ведомство отчетоха резултатите от състезанието, което организираха сред търговските ни аташета зад граница - кой колко най-много потенциални желаещи да вложат пари у нас ще привлече.

Общо 602 компании от цял свят са проявили интерес към страната ни, отчете Петков. От тях 129 са изпратили писма с директни намерения за инвестиции, 218 са проявили интерес, а 255 искат да проучат възможностите за евентуално сътрудничество.

"За мое учудване за тези 5 седмици получихме 602 писма от фирми от цял свят. Очаквах да са не повече от 300, но колегите надминаха този резултат", похвали се главата на икономическото ведомство.

Тепърва ще се водят разговори в конкретика за изграждане на производствени мощности. Новината на този етап - германо-китайски консорциум ще изгради завод за електромобили и части в България. Името му не бе споменато поради все още течащите преговори, но на въпрос на News.bg Петков уточни - ще се изгради голям завод, който няма да се намира около София. Общият размер на инвестицията на въпросния все още пазен в тайна автоконгломерат е 140 милиона евро.

В доста напреднала фаза са преговорите с германска компания, която произвеждала иновативни медицински изделия от текстил, уточни директорът на агенцията за инвестиции Стамен Янев. Фабриката на въпросната фирма ще бъде изградена в Плевен.

"Ще се опитаме в много кратки срокове да превърнем тези писма в реални инвестиции, за да можем възможно най-бързо да направим първа копка и в следващите няколко месеца да постигнем сериозни резултати", увери Янев.

Освен това сериозен интерес към страната ни имала и голяма американска компания, която произвежда системи за улавяне на въглеродни емисии. Друга пък компания се занимавала с космическа индустрия, като иска да произвежда у нас компоненти за малки спътници.

Инвестиционните интереси към България на всички въпросни 602 фирми били насочени основно към реално производство, в повечето случаи с висока добавена стойност, казаха още от министерството на икономиката. Имало интерес и от страна на фирми, занимаващи се със строителство на недвижими имоти.

Не бе подмината и темата с образованието на министър Кирил Петков в "Харвард", за което се появиха медийни спекулации, че е фиктивно. На въпрос дали това е така, Петков, който очевидно бе подготвен да отговаря по тази тема, показа пред камерите дипломата си за магистърска степен в задокеанското висше учебно заведение. "Завършил съм в топ 10-те процента на випуска си", не пропусна да изтъкне Петков. "В Харвард се обучавах 2 години, това е пълната магистърска програма - от 2005 до 2007 г.", уточни той.