Европейската комисия започва сериозен мониторинг на железопътния транспорт в България.

Според директора на Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" Симеон Ананиев в това "няма място за притеснение".
Ананиев участва в представянето на завършения проект за железопътна безопасност.

"Нашата страна ще трябва да докаже, че прилага успешно европейското железопътно законодателство", посочи директорът, цитиран от БНР.

По думите му няма никаква опасност за спиране на средства от ЕС по проекти за развитие на българските железници.

Европейският мониторинг ще определя какви пропуски трябва да отстрани България, обясни шефът на железопътната администрация.

Европейските препоръки ще се състоят от няколко части. Първата от тях се отнася за определянето на инфраструктурните такси. "Вторият аспект е по отношение на отчитане на разходите на самите железопътни превозвачи. Не може инфраструктурните такси да поддържат цялата издръжка", поясни Ананиев.

В европейската система за железопътен транспорт всички вагони, които се движат трябва да отговарят на строго определени изисквания.

Мониторингът няма конкретен срок и ще бъде непрекъснат, както и в останалите страни на ЕС.

Припомняме, само в рамките на тази година в българските железници се случиха няколко сериозни инцидента. Само при пожара във влака София - Кардам загинаха 9 души.
Преди няколко дни министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че са необходими спешно трябва да се отпуснат 200 милиона лева за подобряване подвижния състав на БДЖ.