"Булгаргаз" е пасивна структура, която е свикнала да работи с един доставчик и никога не ѝ се е налагало да прави пазарни операции за търсене на газ от различни места, за да осигури обществения интерес.

Това каза пред БНР икономистът Евгений Кънев. Думите му са малко преди от КЕВР да утвърдят цената на природния газ за август (днес, 12 август).

"Дори самите представители на "Булгаргаз" признават, че заради договора с "Газпром", който съществува до края на годината, не искат да правят никакви други действия с дългосрочен характер, защото, ако тръгне по тръбата с "Газпром", какво ще го правят този газ", каза той. 

Държавата оздравява "Булгаргаз" с 800 млн. лв. заем

Държавата оздравява "Булгаргаз" с 800 млн. лв. заем

Така ще гарантира сигурността на доставките през предстоящия отоплителен сезон

Според него тази пасивност остави "Булгаргаз" без алтернативни трасета и осигурени места - слотове на терминали и се наложи да използват т.нар. посредник - търговска компания "МЕТ", която имаше запазени слотове на терминала в Гърция, за да могат да станат тези операции с танкерите през юни и юли. "Булгаргаз" трябва да стане по-активна и да поема по-големи рискове".

По думите му диверсификацията досега се е разбирала само като добавяне на азерски газ.

"Булгаргаз" не са очаквали, че спирането на газа от "Газпром" ще е постоянно, а не временна операция.

800 млн. лв. за „Булгаргаз“ – въпросът е от къде?

800 млн. лв. за „Булгаргаз“ – въпросът е от къде?

Временно се решава ликвидния му проблем

Затова не се сключва дългосрочен договор с американска компания, защото, ако се сключи трети дългосрочен договор (освен за руски и азерски газ - б.р.), един от всички ще стане излишен. По тази причина вероятно никой не смее да поеме такава отговорност да сключва трети дългосрочен договор, преди да е изтекъл поне този с "Газпром", коментира той.

Според Кънев подписването на дългосрочен договор с американската компания ще е практически прекратяване на взаимоотношенията с "Газпром".

Той коментира поставянето на цената и доставката на газ като най-обсъждана тема като "вакханалия". Вероятно целта е да се каже, че всички опции са изчерпани, няма газ и трябва да се върнем към опцията "Газпром", обясни икономистът. 

800 млн. лв. за „Булгаргаз“ – въпросът е от къде?

800 млн. лв. за „Булгаргаз“ – въпросът е от къде?

Временно се решава ликвидния му проблем

По думите му тема, която не е най-важната и в икономиката, и в обществения живот, реално стана номер 1 във всички аспекти. "Икономиката си върви, газ има, България чупи всички рекорди по производство и износ, което означава, че към момента никакъв проблем няма", обяснява Кънев.

Той е скептичен, че може да се направят набързо търгове и да се получат по-добри офертни цени за втечнен природен газ.

"Ако продължавахме днес да купуваме газ от "Газпром", по формулата, по която купувахме, трябваше днес цената да е около 170 евро, т.е. около 340 лева. Виждаме, че в момента КЕВР ще одобрява цена от 300 лева за мегаватчас, което означава, че "Булгаргаз" отново щеше да трупа загуби", обясни икономистът.