Твърдението, че при преминаване към еврото животът ще поскъпне е "фалшива новина". България е следващият член на еврозоната, "сега сме 19 и с България ще станем 20", обясни пред БТВ Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз в Комисията "Юнкер".

Московиси отказва да се ангажира със срокове кога ще влезем в чакалнята за еврозоната и кога ще приемем еврото, но предупреди да не бързаме.

"Хайде да не говорим за срокове и граници. Гърция може би твърде бързо се присъедини и изпаднаха в криза. България трябва да се присъедини силна и затова трябва време. Основното е конверегенцията - икономиката трябва да се сближи с европейските икономики, инвестициите трябва да са силни, хайде да не прибързваме", коментира еврокомисар Московиси.

Бойко Борисов очаква пътна карта за еврозоната до месец

Бойко Борисов очаква пътна карта за еврозоната до месец

До месец очакваме пътна карта

Сергей Станишев счита, че е реалистично е да преминем към еврото през 2025 г. Сега трябва да започне подготовката по същество и да се използва фактът, че Европейска комисия е много добре настроена към България.

И той определя като мит твърдението, че животът у нас ще поскъпне с преминаването към еврото.

Станишев позиционира България в А отбора на ЕС чрез еврозоната

Станишев позиционира България в А отбора на ЕС чрез еврозоната

Да работим срещу сценария "Европа на различни скорости", призова лидерът на ПЕС