В Европа има голям недостиг на специалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии. Недостигат около 300 000 ИТ специалисти.
Това заяви европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на откриването на националната програма "Обучение за ИТ кариера". Форумът е част от Европейската седмица на професионалните умения.

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

ЕК започва консултации за борба с фалшивите новини

Според Габриел липсата на ИТ специалисти е голямо предизвикателство за Европа. За това все повече хора трябва да се ориентират към този сектор.

Според анализ, представен от еврокомисаря, до 2020 година в Европа ще са необходими 500 000 ИТ специалисти. Междувременно 40% от фирмите в сектора заявяват, че имат сериозни трудности при търсенето на такива специалисти.

"След 2020 година 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения", обясни още Габриел. По думите ѝ към днешна дата от активната работна сила в Европа само един човек на трима души притежава нужните качества за ИТ специалист и отговаря на изискванията на фирмите.

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Можем да кажем, че създаването на фалшиви новини с манипулативни цели е симптом на заболяване

На форума присъстваше и министъра на образованието Красимир Вълчев. Той разясни, че в програмата са включени пет професионални гимназии и четири висши училища. По думите му с програмата се цели разширяването на броя на софтуерни специалисти у нас.

В рамките на тазгодишната програма ще участват 250 ученици, които са били избрани измежду 1 200 кандидатствали. Предвижда се през следващата година обхватът на програмата да бъде разширен. 

Самото обучение по програмата продължава 3 години. Учениците започват курса в 9 клас и го приключват в 11 клас. Занятията ще се провеждат през почивните дни и ваканциите. Присъствието на курсовете е виртуално - те ще се провеждат онлайн.