Строителството на Лот 2 на АМ "Тракия" започва по план на 3 май. Финансирането обаче поне до декември месец тази година ще бъде от бюджета.

Това потвърди пред Money.bg Василка Костадинова директор на дирекция „Изпълнение на проекти по ОП „Транспорт" и Кохезионен фонд" в Агенция „Пътна инфраструктура".

Причината поради, която се налага строителството да започне с държавни средства, е че европейските органи още не са получили и одобрили апликационната форма на проекта.

По думите на костадинова обаче забяване с изпращането на апликационната форма няма, тъй като по нея се работи от август месец миналата година и до декември е бил изготвен първият вариант на документа.
От тогава до края на март се е работило в сътрудничество с консултанта към Европейската инвестиционна банка - Джаспърс, като формулярът е претърпял няколко изменения.

В момента АПИ изготвя последния вариант на документа, който чрез Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията (МТИТС) трябва да бъде изпратен до Джаспърс за окончателно одобрение.

Фирмите изпълнителки на отсечката Стара Загора-Карнобат, ще наемат около 5 000 работници от различни пътностроителни специалности през следващите две години.
                              Още...

От МТИТС заявиха, че очакват до края на този месец да получат зелена светлина от Джаспърс и да предадат апликационната форма за разглеждане от европейските органи. Процедурата обаче отнема между 6 и 8 месеца, посочиха по-рано от транспортното ведомство.
По този начин европейските средства за строителството на Лот 2 на АМ Тракия могат да се забавят до януари 2011 г.

Има възможност обаче от Джаспърс да не одобрят и този вариант или да отложат решението си за по-късен етап от плановете на правителството, коментират експерти, което допълнително да забави европейското финансиране.