Забоят в рудник „Ораново“, в който тази сутрин при инцидент бяха ранени двама работници, не е устойчив.

Това е основното заключение от извършената на място проверка след като рано тази сутрин срутване на скална и земна маса рани тежко двама работници.

През последните месеци концесионерът на рудник „Пирин Оранов“ ЕООД не добива въглища, а подготвя нови галерии. Именно при подготовка на една от галериите се е случил днешният инцидент.

Приеха в "Пирогов" единия пострадал в Ораново“ миньор

Приеха в "Пирогов" единия пострадал в Ораново“ миньор

Инспектори по труда влязоха в мината

Двамата пострадали са извършвали укрепване в металните пръстени на галерията, когато се е откъснала скална маса.

В рудник „Ораново“ се добиват кафяви въглища. Последната планова проверка, от страна на Министерството на енергетиката за спазване на концесионния договор, е извършена през април миналата година, когато е установено закъснение в изплащането на концесионните възнаграждения.

След инцидента през 2013-та година в рамките на извършваните от Министерството на енергетиката проверки не са установени нарушения по отношение на технологичната дисциплина в „Ораново“. 

Припомняме, на 16 юли 2013 г. също при срутване в мината загинаха четирима миньори.

Днес експертите на Министерството на енергетиката са дали предписания на концесионера на рудника за прилагане на допълнителни мерки при укрепване на минните изработки.

Освен експерти от Министерство на икономиката в мината проверка се прави от Инсекция по труда в Благоевград.

От Районна прокуратура – гр. Благоевград съобщиха, че са открили досъдебно производство за инцидента в мина „Пирин“, рудник „Ораново“, гр.Симитли.

Разследването има за цел да установи дали уврежданията на лицата са в резултат на незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.
Досъдебното производство е образувано по член 134 от Наказателния кодекс.