Зърнопроизводителите готвят протести в цялата страна. До тях ще се стигне, ако правителството не отговори до края на месеца защо не се изпълнява подписания в началото на юни меморандум с Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Документът предвижда редица мерки, сред които и това Министерството на финансите да провери възможността евросубсидиите да не се облагат с данък печалба. Земеделските стопани настояха и да им бъде осигурено безакцизно гориво за следващата година.

От браншовата асоциация прогнозират, че 2011г. ще бъде лоша стопанска година. Една от причините за това е че в много области в страната има забавяне в есенната сеитба.

Зърнопроизводителите настояват да не плащат акциз върху горивото през следващата година. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов заяви, цитиран от БНР, че от бранша искат да се премахне облагането на субсидиите в сектора с данък.

Двадесет години земеделието не се облагаше с данък.

От тази година земеделците също плащат вече наравно с всички други данък печалба, като субсидиите, които се изплащат за земеделието, също влизат в облагаемия ни резултат, допълни той.

Не е ясно дали земеделското министерство ще започне да изплаща европейските директни плащания от 1 декември, подчерта Радослав Христов. Той припомни, че те са по 17,20 лв. на декар.

На този етап ние нямаме ясно и категорично становище на министерството дали ще имат възможността да изплатят европейските средства през декември 2010 година, тъй като близо 60-70 процента от земеделските производители са изтеглили субсидиите си под формата на кредит и те очакват тези средства, каза Христов.