Традиционните български специалитети филе „Елена" и панагюрската луканка от днес са със статут на защитени в рамките на Европейския съюз, съобщава БНР.

Тези два качествени фермерски продукта ще бъдат защитени с обозначение за произход, географски индикации, и като традиционни специалитети, съобщават от Европейската комисия.

Те са включени в регистъра на Европейския съюз, в който фигурират над 1200 защитени продукти от всички страни-членки.

От ЕК описват филе "Елена"  като сушен суров месен продукт, направен от свинско филе с произход от град Елена в северната част на България, в подножието на Еленския балкан.

Панагюрската луканка според тях, пък е много популярен колбас, направен от прясно говеждо месо и прясно свинско месо по традиционен метод.

В списъка със защитени продукти от 2011 г. фигурира и Горноооряховският суджук.

Предложено за одобрение е и българското розово масло.