Международният производител и търговец на цигари „Филип Морис" заяви, че си поставя амбициозната цел да се превърне в пазарен лидер номер едно в страната.

Това съобщи генералният мениджър на компанията за България Андрей Василеску специално за Money.bg след подписването на меморандум за сътрудничество с Агенция "Митници".

Имаме сериозни дългосрочни цели за развитие в България и ще се стремим да се превърнем във играч номер едно в страната, заяви Василеску.

От близо една година сме официално на българския пазар като водещ вносител на цигари и възнамеряваме да продължим да увеличаваме пазарния си дял в стрната, допълни още Василеску.

По негови думи „Филип Морис" засега няма намерение да участва в приватизацията на „Булгартабак холдинг", като в стратегията за развитие на компанията не е заложено и участие в търговете за продажба на отделните дъщерни предприятия на българския цигарен холдинг.

От международния производител на цигари отказаха да коментират каквито и да е било финансови и корпоративни новини свързани с компанията, като заявиха, че през юли ще организират голяма пресконференция, на която ще обявят резултатите си от едногодишното присъствие на българския пазар и перспективите си за развитие у нас.

Мениджърът по корпоративни дела на „Филип Морис - България" Питър Имре съобщи, че компанията е наясно с наличието на незаконна търговия и контрабанда на цигари в страната и ще се бори заедно с агенция митници за нейното премахване и минимизиране до нула.

В тази връзка международния цигарен гигант подписа днес меморандум за сътрудничество с Агенция "Митници" за борба с незаконната търговия на тютюневи изделия, касаеща контрабандата на цигари, незаконно внесени цигари без платени съответни данъци и фалшиви продукти.

В меморандума са предвидени механизми за обмен на информация и практически стъпки за сътрудничество между двете страни в това публично-частно партньорство за борба с контрабандата чрез идентифицирането на фалшиви продукти и специални обучения на митнически служители.

Стартирайки това сътрудничество след една година можем да ви гарантираме, че ще разполагаме с конкретни резултати в положителна насока и контрабандата на цигари значително ще спадне в страната, каза Имре.

Според мениджъра по корпоративни дела акцизната политика на България не спомага, а напротив стимулира укриването на данъци и незаконната търговия с тютюневи продукти. Той уточни, че в повечето случаи и това което практиката показва е че незаконните цигари може да достигнат до 20% от вътрешния пазар на една страна, като се надява този процент да е по-нисък за България.

Шефът на Агенция „Митници" Асен Асенов пък заяви, че пазарът на цигари у нас е овладян и стабилен и самото присъствие на големите играчи като „Филип Морис", „Бритиш американ тъбако", „Галахър" и „Карелия" е факт доказващ тази теза.

Той поясни, че за първите четири месеца на годината Агенция „Митници" е регистрирала 1284 нарушения с тютюневи изделия, от които са били задържани около 1000 мастър бокса цигари. За същия период на годината приходите от акцизи значително са се увеличили като са достигнали цифрата от 378 млн. лв. или средномесечно от между 90-100 млн. лв.

Василеску добави, че е слабо запознат с проблема с дистрибуторите на цигари в страната, които не издават фактури и укриват данъци, но категорично заяви, че техния ексклузивен дистрибутор на цигари "Кавена Орбико" фактурира на 100% своите продажби на тютюневи изделия.

"Филип Морис интернешънъл" контролира близо 15% от пазара на цигари в света, като произвежда своите марки в над 50 завода в цял свят и продава цигари в над 160 страни. Компанията осигурява прехрана за над 80 хил. души по цял свят.