След един месец протести фермерите от Серес се оттеглят от граничния пункт "Кулата - Промахон". Причината  е постигнато споразумение на среща в Солун със заместник-министрите на аграрното развитие и икономиката, съобщава БНР.

На нея стана ясно, че гръцкото правителството се е ангажирало с разработване на специална програма по проблемите на земеделието и животновъдството в района на Серес.

Фермерите очакват да бъдат провеждани редовни месечни срещи с представители на правителството.

Те дават кредите на доверие на правителството до ноември. След този срок, при неизпълнение на договорените мерките за подпомагане на производителите, може да се очакват нови протести.

Припомняме ви, че протестът на гръцките фермери беше с искане за гарантирани цени на продукцията им, намаляване на производствените разходи и замразяване на дълговете.

Заради проблема българският премиер Бойко Борисов потърси помощ от Европейската комисия.

Впоследствие обаче се оказа, че Брюксел не може да вземе отношение по искове на българското правителство за евентуални компенсации заради затварянето на границата.

Ако дадена страна-членка на ЕС смята, че има основания да иска компенсации от друга заради нанесени щети, това може да стане само на двустранна основа, обясни говорителят на европейската комисия Ван Лиероп.

Изчисленията показват, че загубите на ден заради блокадата по границата възлизат на най-малко 3 милиона евро.

Поради тази причина българският бизнес обмисляше да организира контраблокада в отговор на действията на гръцките фермери. Идея, от която впоследствие се отказа.