Засега икономиката не е на спад, но прогнозите, които се даваха в края на миналата година, и прогнозите, които сега се дават за икономиката са доста различни. Безспорно най-големият проблем остава инфлацията и мантрата, че това е привнесено от вън е само частично вярна. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов пред БНТ.

Във връзка с актуализацията на бюджета, Горанов заяви: "Те планират да плащат пенсии с парите по Плана за възстановяване, с аванси от Брюксел."

"През 2022 г. се очаква да постъпи малко над милиард по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с милиард и половина увеличават пенсиите. Тоест, ние нямаме едно устойчиво финансиране на този нов допълнителен разход", каза още той.

Актуализацията Василев изчислява при 10,9% годишна инфлация

Актуализацията Василев изчислява при 10,9% годишна инфлация

До 10 млрд. лв. може да бъде увеличен дълговият лимит

Бившият финансов министър подчерта, че тези пари още не са дошли, а и не са предназначени за пенсии. "Те ще помогнат еднократно формално да се постигне баланс в 2022-ра, но любопитно ми е 2023-та откъде ще се финансира този размер ба пенсиите, който се обещава да се увеличава постоянно", допълни той.

Горанов посочи също, че начинът, по който се променят пенсиите, изцяло нарушава изцяло основния принцип за връзка на осигурителния принос с размера им.

По думите му заиграването с българските пенсионери не е довело до нищо добро за никой политик. "Защото с едната ръка объркваш социалната система и разбира се - номинално увеличаваш разходите за пенсиите, с другата ръка им вкарваш един огромен инфлационен данък, който на практика не само изяжда увеличението, а и ги връща на по-ниски реални пенсии от преди", подчерта Владислав Горанов.

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

До 25 юни актуализацията трябва да мине на второ четене и да бъде обнародвана в ДВ

Според него мерките, които се предприемат по отношение на борбата с ценовите увеличения, са безсмислени дотолкова, защото ако се раздават пари на всички, ефектът от това се губи, тъй като подпомагането се превръща отново в инфлация.

"Опитът да се гаси инфлация с наливане на пари, още повече - които още не са изкарани, които ги няма, ще доведе първо до по-висока инфлация и второ - до по-голям дефицит и дълг", заяви бившият финансов министър.

Василев праща на депутатите актуализацията на бюджета следващата седмица

Василев праща на депутатите актуализацията на бюджета следващата седмица

22,7 милиарда лева приходи очакваме към края на май

Горанов каза още, че веднага след обявяването на компенсацията от 25 ст. за литър гориво, цената се е покачила с тази сума. Това увеличение вече е прибрано от бизнеса и сега ще е много трудно дали наистина ще се намали цената, по думите му.

Владислав Горанов заяви също, че инфлацията може да се бори само с високи лихви. Той очаква, че лихвите по депозитите у нас ще се увеличат, като се надява Европейската централна банка да обяви по-висока лихва, за да може това да се случи. 

По отношение на влизането ни в Еврозоната бившият финансов министър е убеден, че страната ни може до 2024 г. да отговори на необходимите критерии, както и, че това ще донесе само позитиви за България.

Горанов коментира още, че настоящото управление не се справя с проблемите на дневен ред в държавата и евентуални предсрочни избори биха се отразили положително на решаването им.