Някъде по трасето между Русия и България цената на газа се оскъпява значително. Това обясни премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския вицепремиер и шеф на борда на директорите на „Газпром" Виктор Зубков.

Двамата са обсъдили и газовите договори между двете страни. По думите на министър-председателя на България не е ясно как се определят цените за крайните потребители.

Да не стане така, че ние намаляваме цената на газа, а българските потребители да не го усетят
                         Зубков

Зубков обещал на Борисов в четвъртък Русия да обяви точните цени, на които ни продава газ. Разбрахме се да бъдем точни и коректни и да сложим всичко на масата, обясни премиерът Борисов.

Зубков, по думите на Борисов, му казал "да не стане така, че ние намаляваме цената на газа, а българските потребители да не го усетят".

Определянето на цената на суровината за крайните потребители Бойко Борисов определи на схемата с ЕРП-тата.
От Газпром излиза евтин газ за България, категорично обяви той.

Премиерът е разпоредил на шефа на Булгаргаз Димитър Гогов до сряда да му докладва как и при кого отива разликата от сделката.
Не мога да си обясня къде по посредниците се начисляват цените, които отиват до крайните потребители, заяви Борисов.

Правителството понася негативи от това, че някой по веригата става богат, не е честно, изтъкна Борисов. Премиерът е разпоредил проверка и е готов и ДАНС да се включи в нея.

Зубков останал притеснен от голямата разлика в цената между тази, на която Русия ни продава синьо гориво и цената, на която го получава крайният потребител.

Според Виктор Зубков има възможност да се преразгледат цените на газа. Той подчерта, че България е получила преференции в цените на газа при сега действащите договори.

Газпром поддържа мониторинг на цените, които съществуват в европейските цени и има числа в България, които будят определено безпокойство, защото съществува голяма разлика в цената, по която Газпром доставя газ в България и реалните цени, които плащат потребителите, изтъкна Зубков.

До четвъртък ще бъдат направени съответните проверки, за това са се разбрали България и Русия. Смятам, че нашата страна разполага с достатъчно точни данни за цените, изтъкна Виктор Зубков.

Той посочи и данни за цените, с които разполага в момента като уточни, че все пак точните цени на газа трябва да бъдат проверени.

Средна цена, на която Русия ни доставя газ е 339$ за 1000 куб. метра газ. Това, което е станало ясно, че при равномерно потребление цената, която плащат промишлените потребители за 1000 куб. метра газ е между 475-501$, а при неравномерно потребление - 519- 576$ за 1000 куб. метра.

Битовите потребители плащат още повече от 576$ за 1000 куб. метра. Смятаме, че това са едни много високи цени, категоричен бе първият вицепремиер на Русия.

Войната между мен и г-н Путин или между България и Русия е медийна измислица, посочи още Бойко Борисов.

Подробно е обсъден и проектът "Южен поток", като и двете страни потвърждават готовността си да продължат сътрудничеството по него.

Това е един изключително мащабен проект, категоричен е Зубков. През територията на България при реализация на Южен поток ще минават 63 млрд. кубични метра газ. България и Русия са обсъдили възможността да се ускори процесът на вземане на решения, както и да се създаде проектна компания за проекта Южен поток. 

Цена газ от Газпром

Крайни потребители у нас

промишлени

неравномерно

битови

$339/1000 куб.м

475-501

519-576

Над 576

Борисов уточни, че за "Южен поток" остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ. Русия е заявила, че те ще се използват.

"Печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои", убеден е Бойко Борисов. Сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, стана ясно още след срещата между българския министър-председател и Виктор Зубков, като удвоеният капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа.

Междувременно от Овъргаз разпространиха уточнението по повод техническа неточност, допусната по време на брифинга.

Споменатата стойност от 576 щатски долара за 1000 кубически метра природен газ, която плащат крайните битови потребители в страната, е пресметната с ДДС, а другата - която „Булгаргаз" ЕАД плаща на входа на България - 339 щатски долара - е пресметната без ДДС.

Според това уточнение цената, която трябва да се съпостави с входната е 480 долара.