На пресконференция ГЕРБ изрази притеснения относно безогледното харчене на републиканския бюджет.

Това, което се случва, е доста отчайващо, заяви председателят на партията Цветан Цветанов.
Наследството, което ще остави това управление, е притеснително, посочи още той.

Експертите на ГЕРБ са направили констатации и предложения, свързани със оптимизиране работата на МС и комуникацията, която трябва да имат с различните организации, както и отчетността на бюджета, защото данните, с които разполага правителството са обезпокояващи.

Всички констатации, които правят експертите, ще бъдат изпратени в МС. „Трябва да отбележим някои параметри в икономическата среда в България, които са важни с оглед на това къде се намираме", посочи Стоян Мавродиев (на снимката) - член на ръководството и икономически и финансов експерт в ГЕРБ.
„Правителството създава неясна картина", изтъкна Мавродиев.

Той заяви още, че е важно да се знае, че през последните месеци България е в ситуация на бюджетен дефицит. За месец февруари и март има около 400 млн. лв. бюджетен дефицит и намаляване на фискалния резерв с 900 млн. лв. за същия период, посочи Мавродиев.

"Ако погледнем данните за икономическата активност, ще видим сериозно свиване, което със сигурност води до гарантиран отрицателен икономически растеж, както за първото тримесечие, така и за цялата 2009 г.", изтъкна още той.

Какви ще бъдат цифрите на този отрицателен растеж, има различни прогнози. Последната прогноза на МВФ е за -3,5% растеж. Дали ще бъде -3,5% или по-малко, цифрата ще бъде отрицателна, което не е тази оптимистична картина за ръст от 4,7%, заложен в бюджета.

"Бюджет 2009 за пореден път е нереалистичен, невъзможно е да бъде реализиран и не е разчетен за такъв значителен спад на темповете в приходната му част", коментира икономическият и финансов експерт на ГЕРБ.

"Очакването на министерството на финансите е за над 20% по-малко приходи в бюджета и според анализатори ще има между 5 и 7 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета. Всичко това изисква спешна актуализация на бюджета така че да се реализира малък излишък, защото в противен случай ни очаква рецесия", предупреди Стоян Мавродиев.

"Важно е това правителство да започне да се съобразява с реалностите и да спре да включва поредните неизгодни договори, които следващото управление трябва да има право да оцени и да реши дали да сключва", подчерта още той. 

Кандидатът за евродепутат под номер 3 в листата на ГЕРБ Илияна Иванова заяви, че е тревожно това, което ще се случи в последните месеци преди изборите.

„Знаете, че данните, които излизат за бюджета са за месец март. Това показва, че информацията за изпълнението на бюджета за май, юни и юли вероятно ще излезе след изборите", обясни Иванова.

"И тук се крие рискът от непрозрачност и предизборно изразходване на средства, които българският данъкоплатец ще плати, но ще разбере чак след изборите. Очевидно тези средства се харчат предимно за собствена кампания и вероятно държавната хазна ще остане празна в края на годината", коментира още Иванова.

От ГЕРБ настояват министерството на финансите да публикува ежедневно данни за фискалния резерв заедно с обяснения за промените в него.

Освен това от ГЕРБ искат ежеседмично да се публикуват данни за бюджета, а месечните данни за бюджета да се публикуват не по-късно от 2 седмици след изтичането на отчетния период.

От партията настояват още месечно да се публикуват данни на начислена основа, които включват не само похарчените средства, но и поетите ангажименти за бъдещи разходи.
Това се прави с цел да станат ясни договорите, които са сключени, и които ще бъдат плащани от следващото правителство.

От ГЕРБ искат още да не се сключват договори, които ще утежняват бюджета на следващото правителство, както и правителството да се ангажира и да публикува кои разходи ще бъдат съкратени, така че да не се допусне реализиране на бюджетен дефицит, което ще дестабилизира цялата икономика.

Като пример за средства, които се харчат незаконосъобразно Цветан Цветанов посочи приетия закон за отбраната, с който се отменя закона за учредяване на кризисния щаб.
МС на базата на закона за кризите създаде кризисния щаб, който от днес вече е незаконосъобразен. Ето форма за това как се харчат пари предизборно, обобщи Цветанов.