Министерство на икономиката и немската фирма "Леони" подписаха договор за изграждане за завод за електрическо окабеляване и системи в автомобилния сектор в Плевен. С него се очаква да се открият над 2 000 работни места. Стойността на проекта е 32 млн. евро, който ще бъде използван за строителство и машини за оборудване. На брифинг в Министерство н икономиката инвестицията представи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Той благодари както на завод "Леони" и посочи, че това е една от най-големите фирми в Европа за производство на електрическо окабеляване и системи в автомобилния сектор. В края на тази година ще стартира изграждането на завода, а от 2020 г. са очаква да отвори врати.

Зам.-министър Манолев заяви, че се надява с изграждането на предстоящия завод да се подобри многократно пазара на труда, както и икономическото състояние в Плевен.

"Ние работим заедно от миналата година и имахме известни законодателни проблеми, които вече са изчистени", констатира той и допълни, че от министерство на икономиката са получили подкрепата на Народното събрание за изграждане на предприятието в Плевен.

Манолов припомни, че миналата година завод "Мултивак" е започнал да инвестира в страна, а тази година това направи и "Леони". Той подчерта, че като цяло икономическите ни отношения с Германия бележат висок ръст, като близо 90% от немските фирми са започнали да инвестират в България. Други 1 500 германски компании имат бизнес отношения с България.

От своя страна областният управител на Плевен Мирослав Петров също благодари на завод "Леони" за проявения интерес да инвестира в района на Плевен и заяви, че тази инвестиция се очаква даде един много добър тласък на целия регион.

Директорът на заводи "Леони" Ралф Зингман посочи, че се е срещнал със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев през септември месец миналата година и е получил неговото одобрение да изградят завод в Плевен.