Главна инспекция по труда, българската редакция на Дойче Веле и депутатът Христиан Митев взеха наградите "Икономика на светло", съобщиха от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" взе приза в категорията "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция". Те получават отличието за усилията да бъде актуализирана своевременно системата за онлайн предоставяне, регистриране и отчитане на образците на договори за наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

В същата категория получиха грамота и директорът на дирекция "Управление на риска" в НАП Николай Петков, директорът на дирекция "Авторско право и сродни права" в Министерство на културата Мехти Меликов и Институтът за пазарна икономика.

Народният представител Христиан Митев бе отличен за "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата". Той е отличен за внесения от него законопроект за изменение в чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството. Мотивът на организаторите е, че с тази промяна се намалиха административните и финансови тежести за малкия бизнес на светло.

С грамоти бяха отличени и Национална агенция за приходите, Министерство на туризма и Комисията по правни въпроси към 44-то Народни събрание.

Българската редакция на Дойче Веле е тазгодишният победител в категорията "Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика".

В същата категория бяха отличени с грамоти журналистът от Нова телевизия Георги Георгиев, водещите на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria Живка Попатанасова и Христо Николов, и репортерът на bTV Нели Тодорова.

За шеста поредна година от организацията връчиха наградите "Икономика на светло", чиято цел е да открои водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивите практики. За изминалата година Композитният индекс "Икономика на светло", чрез който АИКБ измерва светлата част на българската икономика, се е повишил с рекордните до момента 4,55 пункта до 79.10. Асоциацията отчита ясна тенденция на ускоряване на динамиката на свиване на "сивата" икономика през последните четири години, като през 2018 г. тя е спаднала до 21%

Икономиката ни изсветлява, но сивият сектор остава голям

Икономиката ни изсветлява, но сивият сектор остава голям

АИКБ отчитат подобрена комуникация на властта с бизнеса

Отличията бяха раздадени на официална церемония в София Хотел Балкан. На събитието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателите на Комисии към 44-то Народно събрание на РБ - Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и Комисията по правни въпроси Анна Александрова. На събитието бе и социалният министър Бисер Петков, министърът на туризма Николина Ангелкова, посланици и над 100 представители на правителството, Столична община, бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.