КТ „Подкрепа" реши да подходи творчески към идеята на социалния министър Тотю Младенов да се санкционират и работниците, които нямат трудов договор.

Винаги сме настоявали да се спазва закона, заяви президентът на синдиката Константин Тренчев по време на пресконференция в централата на КТ „Подкрепа."

Синдикатът обаче предлага глобата за тези служители да отива за осигуровки на самия работник. „Мисля, че това е съвсем логично," посочи той.

По думите му около 2 милиона българи в момента не плащат здравни осигуровки. Когато им се случи здравен инцидент обаче, те разчитат на здравната система.

Според Тренчев, ако глобите отиват в осигурителните фондове, ще се привлекат средства в осигурителната система.

Това е санкция в полза на хората, категоричен бе той и добави: „Мисля, че идеята ни е съвсем разумна. Не знам как обаче министърът ще погледне на нея."

Според синдиката има две групи служители, които работят без трудов договор - такива, които се съгласяват на това условие, защото нямат избор - това са предимно хора от нискодоходните групи. Втората група хора са по-високодоходни, като се съгласяват с това, за да споделят облагите с работодателя.

От „Подкрепа" смятат, че ако се възприеме техния метод, ще се намали до някаква степен дефицита в осигурителните фондове.

Наесен синдикатите започват разговори с работодателските организации за индексиране на заплатите по сфери.