Държавната комисия за енергийно и водно регулиране готви поредно наказателно постановление срещу ЧЕЗ. Причината е, че дружество забавя изкупуването на съоръжения, изградени от нови клиенти, съобщава БиТиВи.

Става въпрос за стотици неизкупени трафопостове от строители на новопостроени жилищни и бизнес сгради в столицата и други градове от западна България.

Инвеститорите имат да вземат от ЧЕЗ над 100 милиона лева и си чакат парите за трафопостовете с години, коментираха от комисията.

От забавянето ползите са единствено за ЧЕЗ, а загубите са за тези, които са инвестирали в тези съоръжения.

От енергийния регулатор се ангажираха да променят наредбите за изкупуване на съоръженията, защото сега в тях няма срок и ЧЕЗ злоупотребява с това. От пресслужбата на ЧЕЗ пък отговориха, че плащанията се бавят, защото държавата им орязва инвестициите. За да платят веднага дължимите над 100 милиона лева, монополистът ще настоява за ново вдигане на цените на тока.

„Направихме проверка още на пролет и дори я удължихме и установихме, че тези задължения се увеличават, а не намаляват. Всички чакат по много години и няма гаранция по колко време ще чакат", коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Държавният енергиен регулатор предупреди ЧЕЗ, Е.ОН и EVN, че нямат право да събират по-високи такси за възстановяване на електричеството на абонатите, които са били спрени заради неплатени в срок сметки.

Определената от държавата таксата за нормално включване е 20 лева, а за експресна услуга - 40 лева. Компаниите, които събират по-високи такси ще бъдат санкционирани, предупредиха от комисията.