Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования за загиналите при автобусната катастрофа тази нощ и каза, че МВР работи за установяване на причините.

По негово разпореждане вътрешният министър Цветан Цветанов излезе от правителственото заседание и съобщи, че премиерът е предложил на правителството да приеме решение 16 юни да бъде обявен за ден на национален траур.

Цветанов каза, че в катастрофиралия автобус е имало 26 пътника, загинали са 8, двама са в кома и 16 са ранени.

В момента се установява самоличността, като органите на реда срещат големи затруднения, посочи той. Вицепремиерът обясни, че от осемте загинали, самоличността на трима по всяка вероятност е установена. Съпругът на едно от лицата пътува към Пловдив, каза Цветанов.

Той добави, че сред загиналите има 14-годишно дете и баща му трябва да разпознае трупа. За друг от загиналите преди минути е било установено, че е от Бургаско, обясни Цветанов.

От фирмата превозвач съобщиха, че сред загиналите е и вторият шофьор. Загинала е и говорителката на ОД на МВР Стара Загора Йонка Георгиева.

Силовият министър добави, че от 16-те ранени, 10 са с установена самоличност. „За останалите се правят догадки, по всички събрани лични вещи, багаж и документите се прави засичане, за да се улесни разпознаването", посочи Цветанов.

Огледът на мястото на произшествието продължава, назначени са експертизи. Засега е ясно, че шофьорът не е употребил алкохол, тъй като веднага му е била взета проба и тя е отрицателна, каза Цветанов и добави, че има хипотеза, че произшествието е причинено от превишена скорост или заспиване. Той добави, че се правят проверки и на фирмата-превозвач.