33 % е горският фонд от общата територия на страната. Това нарежда България на 9 място след страни като Швеция, Испания, Франция, Германия, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на пресконференцията по повод Седмицата на гората (2-8 април 2007 г).

Тази година тя се провежда за 82 път, информираха от пресцентъра на МЗГ.

Общата горска площ на България възлиза на 4.1 млн. хектара, от които 3.4 млн. хектара са покрити с гори. През последните 50 години са залесени 1.5 млн. хектара горски култури, посочи министър Кабил. Водещите цели на тези залесявания са били увеличаване площта на българските гори, тяхната производителност и борба с почвената ерозия.

Сред основните приоритети в горската дейност са увеличаване на площите на горите и провеждане на реформата в горското стопанство. Очаква се новият Закон за горите да влезе в сила в началото на 2008 г. Според него се предвижда да бъде учредена една Национална борса за дървесина, да бъде увеличено финансиране на горския сектор и да се улесни инвестирането в него.

Промените в Закона за лова и опазването на дивеча предвиждат 136-те държавни ловни участъци в страната да бъдат отдавани под аренда в дългорсочен план - минимум за 15 години, допълни министър Кабил.

В момента се съгласува Законът за горите между отделните ведомства, информира зам.-министър Юруков.

Министър Кабил награди представители на медиите за техният принос към горската тематика и обективното отразяване на проблемите свързани с българската гора. Подобни награди се връчват за първи път.

По повод започващата Седмица на гората международната природозащитна организация WWF припомня, че България е сред държавите с най-много гори в Европа. Те покриват една трета от територията на страната и повечето са с естествен произход. Над 4% от тях са девствени гори, неповлияни от човешка дейност.

В горския фонд на България се съхраняват популациите на 43 световно застрашени видa животни и растения и около 80% от потенциалните български места от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. По информация на международната природозащитна организация WWF само 10% от горския фонд на България попада в защитени природни територии.