На 18 май 2009 г. в зала "Сердика" на хотел "Шератон" ще се проведе конференция на тема "Капацитет за усвояване на структурните фондове на регионално и местно ниво".

Форумът се организира от Министерство на финансите в изпълнение на проект за подобряване на механизмите за координация, управление и изпълнение на структурните инструменти на ЕС, изпълняван от екип от български и международни експерти. В дискусиите на конференцията ще участват близо 100 представители на централната власт, общините, Сметната палата, браншови организации като БСК и БТПП и др.

Форумът ще представи и дискутира резултатите от най-мащабното досега проучване за нивото на подготвеност на служителите в местните и регионални власти за работа по европейски проекти.

Изследването обхваща 255 общини (от общо 264) в България и ще е основа за провеждане на специализирано обучение от нов тип, с доказан ефект върху административния капацитет, съобщиха организаторите на събитието.

Днес от 10.00 ч. в зала "Сердика", непосредствено преди конференцията, ще се състои брифинг. По време на него ще бъдат представени резултатите от направеното проучване, както и новият план на Министерство на финансите за подобряване капацитета на местната власт при усвояване на структурните фондове

В срещата с медиите ще участват г-жа Боряна Пенчева, Директор на Дирекция "Управление на средствата от Европейския съюз" в Министерството на финансите, Катерина Величкова, Национален координатор на проекта и Ралица Ганева, Ключов експерт по проекта.