Подготвят наредба за правомощията и отговорносттите на ВиК операторите и квалификацията на техните кадри. Документът се пише в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от регионалното ведомство.

11 млрд.лв. са нужни за модернизация на ВиК сектора

11 млрд.лв. са нужни за модернизация на ВиК сектора

Реформата два пъти вече е отлагана

Според закона, наредбата ще определи изискванията за ВиК операторите и квалификацията на техния персонал. Това е според разпоредбите на чл. 198о, ал.7 и 8 от Закона за водите. По текста на нормативния акт, критериите за ВиК операторите се определят с наредба на Министерския съвет, а тя определя и обучението на кадрите.

Наливат 2,3 млрд. лв. във ВиК сектора

Наливат 2,3 млрд. лв. във ВиК сектора

Те са от ОП „Околна среда" 2014-2020 г.

След съгласуването на предварителната оценка на въздействието от Министерския съвет, текстът на проекта на наредбата ще бъде предоставен за обществени консултации, по реда на чл. 26 от Закона за нормативните актове в законоустановените срокове.

Проектът на Наредбата ще бъде внесен за разглеждане на заседание на Министерския съвет, съгласно чл. 198о, ал.7 от Закона за водите.

Припомняме, Комисията за енергийно и водно регулиране одобри 18% увеличение на цената на водата в София. 

Заетите в сектор ВиК са недоволни от заплащането на труда си. Това е причината все повече квалифицирани кадри да напускат, бе констатирано от синдикатите.