От днес са в сила нови правила за роуминг в Европейския съюз (ЕС), съгласно които ще можем да говорим по-евтино. Те са част от „телекомуникационен пакет". 

С новите условия настъпва последната фаза от преходния период. През тази фаза операторите имат право да налагат за трафикa с друга страна в ЕС само ниска допълнителна такса към местните цени.

0,05 евро ще бъде добавката за минута изходящ разговор. За текстово съобщение ще се плаща само 0,02 евро повече.
След 15 юни 2017 г. разговорите в ЕС ще бъдат на цени като у дома.

Телекомуникационният пакет също така формулира за пръв път общоевропейски правила за мрежова неутралност, които влизат в сила от днес. Чрез тях се дава гаранция, че интернет доставчиците няма да дават приоритет на определени сайтове или онлайн услуги, като в същото време забавят други.

На 30 юни 2015 г. Европейският парламент, съветът и Европейската комисия постигнаха съгласие по телекомуникационния пакет. През октомври миналата година споразумението бе одобрено в пленарна зала.

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, Ева Паунова, Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Емил Радев и Андрей Новаков коментираха новите правила на ниво ЕС, съобщават от ГЕРБ.

Те изтъкват, че групата на ЕНП е поела ангажимент да отстоява интересите на европейските потребители и новите правила били поредните видими резултати.

Евродепутатите са доволни, че условията за използване на мобилни телефонни услуги се подобряват значително по-малко от година преди пълната отмяна на таксите за роуминг. Те обясняват, че потребителите ще могат да се възползват от до четири пъти по-ниски такси за роуминг върху преноса на глас, данни и текстови съобщения при пътуване в ЕС.

Евродепутатите очакват тройна победа за потребителите през 2017 година. Тогава ще отпаднат таксите за роуминг, ще бъде премахнато неоправданото геоблокиране и ще бъде осигурена преносимостта на онлайн съдържанието.