Фермерите в Гърция са се отказали да блокират границата ни утре. Това съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи, цитиран от БНР.

Припомняме, че гръцките фермери обявиха, че на 23 януари започват протести, чиито обхват не е ясен, но се очакваше да блокират границата с България. През седмицата евродепутатите ни изпратиха писмо до институциите в ЕС с призив да не позволяват да се повтори блокадата от миналата година. Те дори призоваха ако е нужно Жан-Клод Юнкер и еврокомисарите да отидат в Атина за разговори.

Евродепутатите ни искат санкции за Гърция при блокада на границата

Евродепутатите ни искат санкции за Гърция при блокада на границата

Излязоха с позиция до ЕК

Освен това евродепутатите поискаха ЕК да е готова да наложи незабавни санкции при блокада на границата. Евродепутатите изтъкнаха, че миналогодишната продължителна блокада е донеса загуби за милиони левове на нашите и международните превозвачи.

Арабаджиев обясни, че българските превозвачи все още не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите. Те са готови с контрамерки, ако гръцките фермери все пак в последния момент променят мнението си.

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Очакват се блокади на пропускателните пунктове на българската граница.

Йордан Арабаджиев припомни, че вече ясно са заявили намеренията си да не допускат гръцка земеделска продукция и риба на територията на България, било като внос, било като транзит. Тези контрамерки ще бъдат предприети, ако все пак се стигне до блокада.

Родните превозвачи са сезирали гръцката прокуратура за ежегодните блокади на границата, информира още Арабаджиев.