Български евродепутати настояват Европейската комисия (ЕК) да се ангажира с проблема по българо-гръцката граница. Те излязоха с позиция относно намеренията на гръцките фермери за блокиране на пътища. Позицията е по инициатива на евродепутата от БСП/ПЕС Георги Пирински.

Евродепутатите споделят, че наблюдават с притеснение информациите за възможни блокади от страна на гръцките фермери на основните пътни артерии, свързващи България и Гърция.

Евродепутатите настояват комисията и лично председателят й Жан-Клод Юнкер, заместникът му Тимерманс, комисарят по транспорта Булц и комисарят по вътрешния пазар Биенковска да се ангажират с решаването на проблема. В писмото си евродепутатите настояват от ЕК да посетят и Гърция, за да разговарят с гръцкото правителство и бързо да бъде намерено решение. Те очакват комисарите Булц и Биенковска да дадат своевременен и конкретен отговор на писмото на министъра на транспорта на България по въпроса до тях от 9 декември 2016 г.

Джамбазки иска ЕС да вземе мерки срещу блокадата на българо-гръцката граница

Джамбазки иска ЕС да вземе мерки срещу блокадата на българо-гръцката граница

За да не засегне проблемът отново хиляди превозвачи

Ако гръцката страна не реагира адекватно, евродепутатите настояват ЕК да има готовност незабавно да наложи санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство.

Те призовават компетентните институции у нас да използват всички дипломатически и други комуникационни канали, за да се осигури нормалната дейност на българските превозвачи и защита на правата на българските граждани и фирми.

Бъчварова се надява да не се стигне до напрежение на границата с Гърция

Бъчварова се надява да не се стигне до напрежение на границата с Гърция

Заради протестите на гръцките фермери

Ако се стигне до нова блокада, българската власти трябва да имат пълна готовност за оказване на хуманитарна подкрепа, както и подкрепа за завеждане на искове за обезщетение от страна на засегнатите.

Евродепутатите апелират гръцките земеделски стопани да преосмислят естеството и мащаба на планираните протестни действия и да потърсят защита на правата и исканията си по пътя на диалога и преговорите.

Посланикът на Гърция увери, че засега няма да има блокада на границата
Обновена

Посланикът на Гърция увери, че засега няма да има блокада на границата

Бъчварова за всеки случай провери как може да се действа при барикада

Началото на протестите е обявено за 23 януари. Затова евродепутатите настоява за незабавни действия от всички заинтересовани страни за избягване на повторение на събитията от миналата година и намиране на трайно решение на проблемите, довели до изостряне на гражданското напрежение в Република Гърция.

Те припомнят, че миналата година блокадите на пътищата са продължили 40 дни и са нанесли щети на българската икономика за десетки милиони евро.

От действията на гръцките фермери потърпевши бяха не само нашите превозвачи, но и българските малки и средни предприятия в сферата на търговията, туризма и леката промишленост.

Евродепутатите ни припомнят, че в разгара на кризата над 6000 шофьори на камиони бяха принудени да прекарат дни и седмици в очакване вдигането на блокадата без пари, храна и елементарни санитарно-битови условия в средата на зимата. Категорично не са съгласни десетки хиляди граждани да стават заложници на решаването на вътрешни по своето естество проблеми.

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Очакват се блокади на пропускателните пунктове на българската граница.

Според евродепутатите е отговорност на правителството на Гърция да не позволява да се повтори кризата от 2016 година. Затова призовават то да използва ефективно инструментите за социален диалог за избягването на нови блокади.

В позицията си евродепутатите припомнят, че е задължение на Гърция да осигури свободното придвижване на хора, стоки и услуги на своя територия. Затова настояват гръцките власти да използват незабавно, включително и превантивно, всички законови механизми и средства, включително санкции спрямо нарушителите.

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Искат международната дипломация да спре случващото се

Евродепутатите се опасяват, че пасивната позиция на гръцките институции може да доведе до нова хуманитарна криза, както и до ескалация на напрежението на гръцка територия с непредвидими последици за обществения ред.

В позицията си те изразяват и остро несъгласие с пасивната позиция на ЕК миналата година.