Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява да се направи всичко възможно, за да не се повтори блокадата на българо-гръцката граница. Той алармира с писмо представляващите различните европейски институции и предупреди, че проблемът отново ще засегне хиляди превозвачи от Европейския съюз.

Ангел Джамбазки подчертава, че през миналата година действията на гръцките фермери са довели до над 40-дневна блокада на всички гръцко-български гранични контролно-пропускателни пунктове. Действията им са причинили значителни щети на българската икономика в размер на десетки хиляди евро.

Бъчварова се надява да не се стигне до напрежение на границата с Гърция

Бъчварова се надява да не се стигне до напрежение на границата с Гърция

Заради протестите на гръцките фермери

Джамбазки е против това вътрешнополитически въпроси да се решават чрез задържане на хиляди граждани като заложници на границата. Затова той призовава представителите на европейските институции да вземат всички необходими мерки, за да се избегне вредното влияние и ескалацията на проблема извън нормалните граници.

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Искат международната дипломация да спре случващото се

Евродепутатът напомня, че миналата година от блокадата са били засегнати не само българските, но и превозвачи и граждани на Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария и Германия.

В писмото си евродепутатът изтъква, че миналата година над 6000 шофьори на камиони са били принудени да прекарат дни и дори седмици наред в очакване на вдигането на блокадата. Те са били оставени без никакви пари, храна или дори условия за повечето основни санитарни нужди.

Евродепутатът информира, че гръцките фермери планират да блокират основни пътища, водещи към българо-гръцката граница. Протестът е насрочен за 23 януари, като към момента точният обхват и време на действие на протестиращите е неизвестен.

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Очакват се блокади на пропускателните пунктове на българската граница.

Ангел Джамбазки е адресирал писмото си до новоизбрания председател на Европейския парламент Антонио Таяни, до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, до еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, до еврокомисаря по вътрешния пазар, промишленост и предприемачество и МСП Елжбета Бенковска, до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.