Тенденция за увеличаване на цената на хляба има и това се дължи на постоянно променящите се цени на брашното, което е основната суровина при производството на хляб.

След скока от 70% през лятото, през последните 2 месеца цената на брашното се вдигна с още около 28%.

Не можем да предвидим с колко ще бъде увеличена цената на хляба, защото зърното е борсов продукт, който се влияе от световните и европейски борси и в момента цената му непрекъснато се променя", заяви председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Николай Тапаров

По думите му всяко предварително изчисление би било некоректно. Той поясни, че неизменно, когато има промяна при изходните параметри, неизменно ще се стигне до промяна  и в крайното изделие.

Според Тапаров това драстично повишение е фактор,  който хлебопроизводителите няма как да не отчетат.

Данните на независимия одиторски доклад, поръчан от Браншова камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, брашното заема 59% от производствената себестойност на хляба.

Т.е. реалното повишение за един хляб е около 17%, но всеки производител ще реши с колко да промени доставната си цена, в зависимост от неговите запаси, организация и обем  на производство.

С колко ще бъде увеличена ценaта на хляба за крайния клиент е решение на търговците и хлебопроизводителите не могат да влияят на ценовата им политика, категорични са от Браншовата камара.