От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България предлагат запазване на ставката от 9% ДДС, съобщиха те в съвместна позиция. Мотивът им е, че през голяма част от последната година секторът е бил затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, а в останалата част от времето е работил със сериозни ограничения.

Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа, настояват от бранша.

Те искат връщане на стария вариант на мярката 60/40. Тогава подкрепа се получавала при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит, пишат от заведенията и изтъкват, че всички цени са многократно увеличени.

"Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на "зеления сертификат", когато оборотите спадат с около 80%", пишат от бранша.

Ресторантьори и хотелиери си правят сметка обявените вече кредити да бъдат заменени от грантове.

"А ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат", пишат от бранша.

Искат и бързите тестове за COVID-19 да са безплатни. Съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета.

Настояват и да се намери вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока. "Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно", пишат от сектора и уверяват, че има множеството фалити, които вече са факт в сектора.

Писмото е отправено към преговарящите за съставяне на правителство.