Новият директор на БДЖ е Христо Монов. Той ще встъпи в длъжност на 14 март.

Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев преди заседанието на временната анкетна парламентарна комисия за установяване на обстоятелствата. довели до инцидента във влака София - Кардам, предаде БНР.

Христо Монов беше заместник-директор на дъщерното дружество на железницата - „Товарни превози".

По-рано днес в Пловдив транспортният министър каза, че ще има два дни - от днес до петък - за предаване на работата от стария на новия директор.

Днес бяха освободени четирима директори на БДЖ - директорът на „Безопасност, контрол и вътрешна сигурност Иван Лалов, директорът на поделение за пътнически превози - София Христо Иванов, зам.-директорът на поделение за пътнически превози - София по експлоатация на спални и кушет-вагони Георги Иванов и зам.-директорът на поделение за пътнически превози - София по експлоатация на пътнически вагони Николай Николов.

Новият изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов е роден през 1957 г. в Мездра. Завършил е висшето си образование през 1984 г. в Техническия университет (бивш ВМЕИ) и има научна степен магистър-инженер със специалност „Експлоатация на железопътния транспорт".

Той започва кариерата си през 1984 г. като ръководител-движение в гара Подуяне. Разпределителна и минава през различни нива на управление в системата на БДЖ. Трудовият му стаж в българските железници е 25 години. До момента той е бил директор на „Експлоатация и техническо осигуряване" в „БДЖ - Товарни превози" ЕООД.
Семеен е, с две деца.