Експортно ориентираната индустрия в България има нужда от подкрепа. Това заяви председателят на асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНР.

От асоциацията са дали различни препоръки на правителството, тъй като им е било поискано становище по програмата на кабинета до 2013г.

"Програмата на правителството до 2013 г. беше изпратена до нашата асоциация и ние сме дали в конструктивен тон редица препоръки за допълнение.
Дали сме препоръки, които се отнасят до индустриалната политика, бизнес средата, капиталовите пазари и еврофондовете", каза Велев.

Той каза още, че относно индустриалната политика основната препоръка, е да се отчетат новите реалности и това, че в ЕС индустрията се подкрепя от държавата.

"Да не бъдем по-големи католици от папата и по-големи европейци от Брюксел, т.е. ограниченията, които въвеждаме да ги съобразим с минимално изискуемите от европейското законодателство", категорично заяви Велев.

Според него става дума и за регулаторните режими, и за еко-нормите, и за акцизите, и за ограниченията пред държавната помощ.

"В другите страни от Стара Европа се подкрепя експортно ориентираната индустрия, което у нас не е факт. При това положение има риск тук да се настанят по-добре подкрепени оператори за сметка на българските", каза Велев.