Ръководството на КНСБ изразява своята загриженост от затрудненията, които ще изпитат българските граждани от повишаването на цената на природния газ.

Това се казва в разпространено днес обръщение на КНСБ.

В него се изтъква, че в резултат на това ще се повишат цените на парното отопление и на редица други стоки и услуги, а компенсаторни механизми не са обсъждани.

От синдикалната организация изразяват опасния, че ще последват фалити и финансови затруднения на фирми, което допълнително ще доведе до съкращения на работни места и замразяване на доходите на работещите във фирмите.

Това са потребители на природен газ от браншовете металургия, циментово производство, стъкло производство, торови заводи и други, посочват още от КНСБ.

Неприемливи са както предложеното 36,51% увеличение от страна на "Булгаргаз", така и предложените 28,83% от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), посочват от КНСБ.

Синдикалистите настояват последното решение на ДКЕВР преди да бъде окончателно прието, да бъде разгледано в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите и работодателите подготвят съвместни протести срещу поскъпването на природния газ. Протести ще има в предприятията, които ще бъдат най-много засегнати от увеличението на цената на синьото гориво.

Подобно становище беше вече изразено и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


Българска стопанска камара (БСК) като организация, която защитава спазването на пазарните правила и принципи в България, възразява срещу подхода при определяне цените на природния газ, съобщиха от организацията.

Според БСК такъв административен подход, от една страна, неминуемо ще натовари българските предприятия с по-високи разходи, което ще се отрази и върху себестойността на произведената от тях продукция. Намираме въвеждането в действие на подобни ценови изменения в изключително кратки срокове за крайно натоварващи българските предприятия, смятат от БСК.