КТ "Подкрепа" призова президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите. От синдиката настояват да бъде дадена възможност за коригиране на заложените в настоящия текст тежки пороци. Това се посочва в писмо на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов до държавния глава Румен Радев.

Днес държавният глава разговаря с представители на синдиката.

Припомняме, че вчера граждански организации също поискаха президентско вето върху закона. Те го определиха като поръчков, престъпен и чудовищен.

В писмото си до Радев, Манолов посочва, че синдикатът счита, че гласуваният на 24 януари Закон за концесиите не защитава в достатъчна степен интересите на българските граждани и не съответства на заложените в европейска директива цели.

Според синдикалистите вносителите на нормативния акт проправят път на провалената концепция за публично-частното партньорство. Законът за публично-частното партньорство така и не е бил приложен, защото изрично указвал, че това не е концесия. С новия Закон за концесиите била заличена разликата между публично-частно партньорство и концесия.

У Димитър Манолов недоумение буди текстът, който задължава държавата и общините да изплатят обезщетение за невъзстановените разходи за инвестиции на концесионера, когато договорът се прекрати по негова вина. Ако по вина на концесионера се прекрати договорът, то той не само не бива да получава компенсации - трябва да бъде санкциониран, категоричен е Манолов.

Граждани искат президентско вето върху поръчковия Закон за концесиите

Граждани искат президентско вето върху поръчковия Закон за концесиите

Според тях законът е престъпен и чудовищен

Законът таксувал като пазарни услуги здравни, образователни и социални грижи. Отваряла се вратата за концесия и на изключително характерни за държавата дейности като затвори, охранителни услуги, услуги по наблюдение, услуги по издирване, услуги по издирване на бегълци, услуги по патрулиране, услуги по издаване на служебни пропуски. По същество самият проектозакон за концесиите е пример за отдаване дори на законотворчеството в частни ръце, тъй като изготвянето му е възложено на частна юридическа кантора, обяснява Димитър Манолов.

От синдиката напомнят, че до момента страната ни има изключително негативен опит от концесиите. Държавата и общините не били събрали концесионните такси за десетки находища, с което близо 1 млрд. лева буквално са подадени на частни фирми.

Манолов изтъква, че новият закон е трябвало да създаде бариери пред неизпълнението на договорите от страна на концесионерите, но е отворил вратата за още повече неизгодни за българските граждани договори. Те по същество ще доведат до нова приватизационна вълна, предупреждават от КТ "Подкрепа".

Димитър Манолов изтъква, че е бил премахнат максималният срок от 35 години за отдаване на концесия и допълва, че концесия със срок над 50 години по същество е приватизация. В закона било записано, че срокът на концесията трябва да дава възможност на концесионера да си възвърне направените инвестиции и да получи доход от вложения капитал с "възвръщане на разходите по експлоатация на строежа или на услугите".

Синдикалистът коментира, че тези разходи са и текущи и не могат да бъдат предвидени в началната част на процедурата, особено при концесии за няколко десетилетия. Освен това тези разходи можели да включват ежегодни консултантски договори за милиони левове. Заобикаляла се наредбата, според която концесионерът не може да се освобождава от поетия оперативен риск.