Граждански организации настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите, като го обявиха за противоконституционен нормативен акт.

Законът е изготвен от частна адвокатска кантора, заяви пред журналисти Румен Дечев, председател на Народно социално движение. Той се възмути от това, тъй като можело тази задача да бъде поверена на института към БАН и на юристи от Софийския университет. По тази причина Дечев определи Закона за концесиите като поръчков.

Той посочи още, че е отказано да се проведат публични обсъждания и по стара практика на народните представители на първо четене е приет през месец юли в разгара на отпускарския летен сезон. На второ четене законът е приет в последните три дни на Народното събрание.

Румен Дечев посочи, че президентът Румен Радев е спечелил с над 50 % на втори тур, защото хората разчитали на промяната. Затова Дечев изтъкна, че истинският лакмус за това чия страна заема държавният глава - на гражданите или олигархията, ще бъде дали Радев ще наложи вето върху Закона за концесиите.

Проф. Нако Стефанов от Софийския университет обяви Закона за концесиите дори за престъпен. Той изрази несъгласието си с възможността за увеличаване с 50 % на концесията, когато става въпрос за площ само с искане на концесионера, без това да се разглежда. Стефанов смята, че трябва да се направи искане към Радев за налагане на вето, а също така да се направи обръщение към главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира за държавна измяна от страна на политици.

Мадлен Кирчева от Гражданско сдружение за защита правата на гражданите и държавата дори се усъмни, че депутатите са чели закона и са "осъзнали в какво вкарват българската държава и българския народ". По думите не е заложен контрол на обществото. Кирчева обяви закона за чудовищен.

Представител на БСП-Район Искър Георги Димитров посочи, че възнамеряват да поставят въпроса пред централното ръководство на БСП на предстоящия конгрес на социалистите.