Стандартите за приготвянето на кюфтета, кебапчета, кайма, карначета, сурова наденица, варен колбас и шпеков салам ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба.
Изискванията няма да са задължителни, но продуктите, произведени по тях ще носят определени наименования и лого.
Предвижда се контролът върху работата на месопреработвателите да се осъществява от „Държавния ветеринарно-санитарен контрол".
Въвеждането на БДС за месните продукти е част от мащабната кампания на земеделското ведомство за повишаване качеството на българските хранителни стоки.
По-рано този месец беше официално обявено, че стандартът за „Българско кисело мляко", „Българско сирене" и „Български кашкавал" е готов, а скоро се очаква да има и официални разпоредби, засягащи хляба.
Julio
на 20.07.2010 в 16:45:05 #16Виж и аз нямам нищо против да има истинска храна пък нека й е висока цената. Лошото е че ти гарантирам че ако новият БДС е свестен след 5-6 месеца никой няма да иска да работи по неговите норми. Щото той освен цената на истинските продукти ще трябва да ти обере и брака от нереализираната стока. Тук няма производител който да може да издържи особенно дълго на такива условия. Ако е тошовият БДС това означава всяко трето кисело мляко да е резняк, а всяко трето прясно да се пресича ( да не говорим че всяко пето не кипваше а завираше), пък да не споменавам кремвиршите с перата и ноктите на пилиците. Зарежи тоя "БДС"...
Nevermind
на 20.07.2010 в 16:15:39 #15Тогава не мога да знам какво месо е имало в саламите, защото никой не знаеше. Факт е обаче, че бяха от месо, имаха вкус на такова и не бяха натъпкани с овкусители, консерванти, стабилизатори и оцветители. Нищо лошо, щом сегашните кренвирши за 4 лв/кг се котират, значи има пазар за тях. Може да сравниш обаче кренвирш "Народен"
и кренвирш на "Краси", произведен по БДС от 1983 г. Разликата е около 15лв. за килограм. Разликата във качеството обаче е повече, но за съжаление малко хора могат да позволят тази безумна цена. Така че нищо против саламите от копита, сиренето от палмово масло и киселото мляко, което и след 3 месеца не се разваля. Който иска да ги яде. Но нека да има и храна, отговаряща поне на някакви стандарти, макар и на по-скъпа цена. Не ти ли писна от л*йна в лъскави опаковки на промоция... 
Julio
на 20.07.2010 в 16:07:21 #14невър, ти вярваш ли че в правешките салами не е имало 20-годишно месо а? А държавният резерв и военновременните запаси да не мислиш че са отивали по кофите за боклук като им изтече давността за съхранение. А рога и копита се слагат по саламите от както има такова кулинарно творение "салам" м/у другото... Вервай че правешкият селяндур те е хранил здравословно и природосъобразно...
Разликата м/у сега и тогава е че сега можеш да разбереш какво ядеш (макар и калпаво). Тогава си дъвчеше рогата и карантиите и си мислеше че ядеш месо щото така пише в Работническо дело. Толкоз...
Nevermind
на 20.07.2010 в 15:17:22 #13Julio | 20.07.2010 11:22 Саламите и луканката, предлагани в момента и направени от 20 годишно месо, рога и копита са по-вкусни викаш....

Мирю
на 20.07.2010 в 12:51:03 #12Популистка ПР-кампания: "Ние се грижим за вашето здраве, защото не сме забравили стария вкус!" Само не стана ясно как ще правят проверките: Утре се очаква в град Х да се направи проверка на месопроизводителите! (предупреждават) А, че се тъпчим с боклуци - уши, нос, гърло, рога и копита - това го знае всяко хлапе...Ех, защо не учих навремето химия
, сега щях да работя в хранително-вкусовата промишленост на голяма заплата 
Julio
на 20.07.2010 в 12:22:15 #11Ако днешният БДС означава правешкото качество - плюл съм ви на БДС-а. Отлично помня какви боклуци се продаваха (ако изобщо се продаваха, разбира се)...
Минувач
на 19.07.2010 в 18:50:48 #10Попитайте старите месари (в епохата на БДС), какво е имало в каймата. Наистина соя и обработени кожи не са слагали, но карантия имаше достатъчно.
null
на 19.07.2010 в 18:44:32 #9сетихте се, 20 години след премахването го върнахте. скоро и казармата ще се върне, после партийните събрания и митингите, парторзи и всичко останало. и току ще се припява "А портрета от стената само ни следи...". само зномията на портрета ще е друга.
Meteora
на 19.07.2010 в 18:19:02 #8Аз каймата си я бъркам сам! Имам си мелачка...По стара балканска рецепта!

BG ime
на 19.07.2010 в 18:01:22 #7Добра новина
!!!
Минувач
на 19.07.2010 в 17:58:49 #6Да се въведе специален БДС за депутатското кюфте!
IND
на 19.07.2010 в 17:53:17 #5Няма да има задължителен характер, но ако например на каймата пише, че е по БДС ще знаеш, че е качествена и от месо! Да тези продукти ще са по-скъпи от останалите, но качеството си има цена! Ползата е и за производителите - защото сега дори и да има такива, които се опитват да произвеждат качествена продукция са принудени или да фалират или и те да произвеждат некачествено, защото в момента хората няма как да направят разлика кое какво е и в повечето случаи купуват по-евтиното.
LeBaron
на 19.07.2010 в 17:31:01 #4Той не е задължителен разбира се, но хората, които искат продукцията да им се казва кюфтета, трябва да го спазват. Иначе, няма да се казват кюфтета, а соеви топчета, или топчета от смляни рога, копита и кожи.
Meteora
на 19.07.2010 в 17:25:05 #3За всичко - стандарти! Така е. Ред трябва да има. Може да не се спазва, но ред трябва да има!
LeBaron
на 19.07.2010 в 17:06:08 #2Нека да има за всичко БДС стандарти.
npocmak
на 19.07.2010 в 16:48:55 #1А за бахура няма ли да има БДС