Стандартите за приготвянето на кюфтета, кебапчета, кайма, карначета, сурова наденица, варен колбас и шпеков салам ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба.

Изискванията няма да са задължителни, но продуктите, произведени по тях ще носят определени наименования и лого.

Предвижда се контролът върху работата на месопреработвателите да се осъществява от „Държавния ветеринарно-санитарен контрол".

Въвеждането на БДС за месните продукти е част от мащабната кампания на земеделското ведомство за повишаване качеството на българските хранителни стоки.

По-рано този месец беше официално обявено, че стандартът за „Българско кисело мляко", „Българско сирене" и „Български кашкавал" е готов, а скоро се очаква да има и официални разпоредби, засягащи хляба.