Българската стопанска камара от името на Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото почистване в България (АХПБ) се обръща с въпрос към премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев за това кога ще бъде позволена работата на търговските центрове и съответно на магазините в тях.

Постепенното премахване на рестриктивните мерки срещу COVID-19 и излизането на страната от извънредна ситуация не води до яснота за работата на моловете, където и до този момент работят само супермаркети, банкови и застрахователни офиси и аптеки. Само преди дни бе възстановена и възможността да работят на киносалоните при определени изисквания.

Операторите на киносалони чакат ясни санитарни инструкции

Операторите на киносалони чакат ясни санитарни инструкции

Могат да бъдат смекчени мерките свързани с провеждането на културни събития

От БСК заявяват, че трябва да се има предвид по отношение на ритейл сектора, че той осигурява заетост на 295 000 души в цялата страна, които в момента са или на трудовата борса, или са в неплатен отпуск. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата и се пред реална опасност да фалират.

Ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и др. по текстилните тъкани и материи. Освен това ателиетата са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция. Освен това, разполагат с автономна вентилация.

ОТ БСК считат, че при прецизна организация и спазване на нормите отварянето на магазините в големите търговски центрове и молове не би повлияло сериозно на епидемиологичната обстановка, но сериозно би намалило негативните последици върху икономиката.

Във връзка с горното от БСК изразяват готовност за дискусия за конкретна дата, на която моловете ще отворят врати. Освен това посочването на една конкретна дата ще позволи да се направи нужната подготовка за спазване на изискванията