Министърът на държавната администрация Николай Василев при представянето на тезисите на НДСВ за нова икономическа платформа обяви защо НДСВ продължава да е в тройната коалиция.

Например, защото се преизпълняват и трите наши икономически котви", заяви Василев и уточни - бюджетът да няма дефицит, а излишък, да намаляват преките данъци и бюджетните разходи да не превишават 40% от БВП.

Василев с гордост подчерта, че тези три котви на бюджетната политика се преизпълняват за периода 2005 - 2008 г.

Икономическата програма на НДСВ поставя въпроса нуждае ли се страната от нова икономическа политика  в условията на безпрецедентна финансова криза и несигурност за бизнеса.
Според жълтата партия - и да, и не.

Не - дотолкова, доколкото не смятаме, че досегашният курс на икономическата политика е бил погрешен, и да - доколкото решенията се търсят в рамките на нашите традиционни либерални ценности, изтъкна Василев.

По думите му първият приоритет на НДСВ е запазването на валутния борд, а приоритет №2 - запазването на стабилността на финансовата система, банковия сектор и капиталовия пазар.

„Най-доброто лекарство срещу финансовата криза е правителството да поддържа висок фискален резерв", заяви още Николай Василев.

В икономическата си програма НДСВ предлага поддържането на бюджетни излишъци, а също и правителството да подаде официално заявление за присъединяване към европейския валутен механизъм.

Партията предлага и правителството да сключи предпазно споразумение с МВФ, като превантивна мярка.

Да се въведе ускорено възстановяване на ДДС, настояват от НДСВ. Срокът за възстановяване на ДДС от НАП да бъде 1 месец и НАП също да плаща лихва при забавено възстановяване, предлагат още от жълтата партия.

Като перспективен сектор за икономиката НДСВ изтъква туризма и предлага средствата за международна туристическа реклама на България да бъдат увеличени на 40 милиона лева годишно и ставката за ДДС от 7% за туристическите услуга да не се променя.

НДСВ предлага още и мораториум върху нови увеличения на такси, както и 10 - 50% намаляване на наскоро увеличени такси.

Николай Василев каза, след като представи икономическата програма на НДСВ, че с нея партията се чувства готова да хвърли добронамерено ръкавицата към другите партии да дебат.

„Ако нашите ръководства се договорят с ГЕРБ следващите седмици, такъв дебат би могъл да се случи", каза Николай Василев.