Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо, отколкото всички очакват.
Това увери вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев в ефира на БНТ.

Дончев обаче оцени поставената вчера от премиера Бойко Борисов цел за растеж на икономиката от 4,5% за настоящата година като висока.
Припомняме, че вчера министър-председателят обяви, че очаква на края на новата година растежът да е не както сега 3%, а да достигне до 4,5%.

"Растеж от над 4% е висока цел. Важно е обаче какъв е климатът, но са важни и грижите на стопанина”, коментира вицепремиерът Дончев и обеща: „Всичко, което зависи от държавата, ще бъде направено".

Според него важно е да се събуди вътрешното потребление у нас, при което сега има резерви.
Като важни фактори за растеж на икономиката за 2016-та вицепремиерът Дончев посочи ниските цени на еврото, което развива експорта, както и ниските цени на петрола. „Ниските цени на петрола помагат за това да има по-голям растеж”, убеден е вицепремиерът по европейските въпроси.

Запазване за сега на цената на тока прогнозира Дончев. „До въвеждането на напълно либерализирания пазар не би следвало да има промяна на цената на тока в посока нагоре”, посочи той, но все пак напомни, че това зависело от изцяло независимата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

След въвеждането на свободния пазар има промени на цените, докато пазарът се намести. Надявам се това да трае кратко”, коментира още вицепремиерът.

Томислав Дончев лаконично отговори на въпроса дали е сред един от кандидатите за президент на ГЕРБ.
Президентските избори са много далеч от днешната дата. Фокусът на премиера и на всички колеги е да си свършим максимално добре работата в кабинета, защото има прекалено много работа за 2016-та година”, отсече Дончев.