Увеличението на цените на бензина и дизела на дребно да продължи - това очаква икономистът Владимир Каролев

В последните два месеца в България има тенденция за поскъпване на горивата. Във вторник бензинът се продаваше по 48 долара на барел, което е най-високата цена през последните 6 месеца.

Като причина Каролев посочи намаленото производство на петрол във Венецуела, Либия и Нигерия, които са разкъсвани от вътрешни проблеми, както и спадът в производството в Канада заради пожарите.

При намалено производство, но оставащо на същото ниво потребление, повишението на цените е нормално, поясни Владимир Каролев в студиото на Нова телевизия.

Според него цената зависи от поведението на САЩ на петролния пазар, както и от позиционирането на ИДИЛ, които в последно време губят част от завзетите територии с нефтени рафинерии. При изтеглянето си джихадистите унищожават съоръженията и ще има нужда инвестициите да бъдат възстановени, посочи Каролев. 

Относно разликите в цените в бензиностанциите у нас той коментира, че това е резултат от ценова политика. „Големите вериги имат възможност да предлагат гориво, по-евтино с няколко стотинки, защото купуват повече количество", смята Владимир Каролев.

В студиото на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев също изказа очакванията си за леко покачване с около 10 стотинки на цените на горивата. Това според него би било напълно нормално, тъй като производителите също търсят изгода.

Покачването има и своето икономическо обяснение - цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре.

„Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото. Пазарната логика е - става дума за изчисление на търсене и предлагане”, посочи Тасев.