20 % от наличните работни места ще станат излишни през следващите 5 години. Това обяви президентът Росен Плевнелиев пред студенти и ученици в София Тех парк. Държавният глава връчи сертификат за най-добра студентска компания на България, като отличието отиде при компанията „Центроида” на студенти от Американския университет в Благоевград. Призът се присъжда в рамките на форума „Изгряващи звезди“, който се провежда под патронажа на държавния глава. 

„Честваме таланта, вдъхновението на младите хора. Празнуваме вашия устрем”, обърна се Плевнелиев към младежите. Той допълни, че честваме доброто образование, ориентирано към предприемачеството, така че младите хора да получат не само знания, но и умения.

Ще отличим тези млади хора, които знаят, опитват.

Плевнелиев изтъкна, че сме на прага на нова индустриална революция и тя се случва със страшни темпове. Въпросът е дали България ще се закачи за нея, изтъкна президентът. 

Новата индустриална революция е базирана на цифровите технологии, на уменията на младите да управляват процеси.

С новата индустриалната революция ще се родят и новите предприемачи на България”, убеден е Росен Плевнелиев.

В Бизнес Инкубатора на София Тех Парк държавният глава награди най-добрия млад програмист - Енчо Мишинев от Математическата гимназия в Ямбол.

За изтичащия си мандат Плевнелиев изтъкна: „В тези трудни времена, ако имаше нещо, което ме мотивираше и държеше здраво на земята, това беше срещата с талантливите българи, с можещите и уверените българи”.

На награждаването на програмистите присъства и посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. В Украйна също всяка година се провеждат подобни състезания, които дават шанс на младите хора да покажат способностите си в областта на високите технологии.

Украйна е един от признатите световни лидери в IT разработките”, подчерта Балтажи, допълвайки, че в тази перспективна област работят около 75 000 висококвалифицирани специалисти.

„В условията на хибридната война, която се води срещу Украйна от страна на съседна Русия, украинските IT специалисти вече имат изключителни постижения, насочени към противодействие на кибератаките”, заяви Балтажи.