Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% от всички предлагани стоки. Хляб, млечни продукти и месо могат да задоволят нуждите на хората. Много е важно какви са стоковите запаси на веригите, защото фирмена политика на голяма част от веригите е поддържат стокови запаси от 30 дни.

Големи опашки пред магазините и аптеките в София

Големи опашки пред магазините и аптеките в София

Жителите на София купуват най-необходимото

Човек не трябва да се страхува от домашна карантина, въпреки че и презапасяването с храна е нормална реакция на хората и следствие от паниката, коментира Добрин Иванов.

Той подкрепи мерките за мобилизация на властта, въпреки признанието, че коронавирусът представлява голямо предизвикателство за икономиката. Това, което се случва, е непознато и по мащаби е по-дълбоко от 2008-та. "Очакванията са настоящата криза обаче да е по-тежка и по-продължителна, а и не са изработени перфектните мерки против нея."

52% от бизнеса няма клаузи за форсмажор в договорите си

52% от бизнеса няма клаузи за форсмажор в договорите си

67% нямат антикризисен план

Добрин Иванов настоя, че е нужно да се мисли как да се запази малкият и среден бизнес у нас, защото той дава 75% от работните места. "Опитът показва, че социалната дистанция е единствената мярка, която дава резултат. Въпросът е какъв ще бъде животът на всички нас след това", заяви Добрин Иванов. Той посочи, че има различни варианти като кредитна, лихвена или данъчна ваканция, така че да се отложат плащанията и хората след епидемичната ситуация да могат да се върнат на работните си места.

Ресторантьори склонни да затворят, но очакват предложения на правителството

Ресторантьори склонни да затворят, но очакват предложения на правителството

За някакъв вид данъчна ваканция