Много ресторантьори са склонни да затворят заведенията си в случай на извънредно положение и до овладяване на кризисната ситуация в страната. Те смятат, че мярката има резон с оглед общественото здраве. Това обяви в студиото на Нота телевизия Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и собственик на веригата ресторанти Raffy. Тъй като това не е уредено със закон, ресторантьорите очакват предложение от страна на правителството за някакъв вид данъчна ваканция.

Като възможно решение Алибегов посочи да се вземе решение за определен период заведенията да не плащат данъци и осигуровки, за да могат да поемат нетните заплати на служителите си, които трябва да преживяват в периода на карантина. Все пак периодът ще е труден и за обикновените работници, и за работодателите. Трудностите ще се индивидуално по тежест, но според Алибегов най-трудно би било на собствениците на вериги.

Властта предлага да се въведе извънредно положение
Обновена

Властта предлага да се въведе извънредно положение

Това стана ясно след извънредното заседание на Щаба

За отношенията с банките, където собственици на заведения имат и кредити, се знае, че мярка не може да се иска императивно, но правителството може да се обърне с призив също за някаква финансова ваканция за кредити.

Дори и да затворим и да пуснем хората в неплатен отпуск, каквато възможност ни дава законодателството, ако няма стимули и решения за бизнеса, идва въпросът какво правим после, заяви Ричард Алибегов.

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Оплакват се от спад на посещенията и отмяна на резервациите